Türkiye – Türkmenistan İş Forumu
Detaylarinfo@tatso.org.tr
info@tatso.org.tr
Türkiye – Türkmenistan İş Forumu
DetaylarOdamız üyelerinden Barış ve Çetin Göl kardeşlerin Ceviziyle ünlü Adilcevaz ilçemizde kurdukları üretim tesisinde “Elcevaz” markası adı altında ürettikleri Ceviz Reçeli’nin ünü ülke sınırlarını aştı.
Elcevaz Ceviz Reçeli’ni ilk olarak 2003 yılında geleneksel yöntemlerle üretmeye başlayan Barış ve Çetin Göl kardeşler, yılların verdiği tecrübe ile her geçen yıl bu alandaki maharetlerini geliştirip adeta gastronomiye yeni bir tat kazandırmış oldu. 2014 yılında Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında aldıkları destekle işlerini geliştiren Göl kardeşler, Elcevaz Gıda Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi bünyesinde 700 m2’si üretim 300 m2’si ise paketleme olarak dizayn edilen toplam 1.000 m2’lik bir tesis kurdu. Kurulan tesis sayesinde hem üretim kapasitesini arttıran hem de istihdama katkı sunmaya başlayan Göl kardeşler, geride bıraktıkları 22 yılda adeta bir başarı hikayesine imza attı.
İlçede yetişen cevizlerden yıllık 50 ton üretim gerçekleştiren Göl kardeşlerin üretmiş olduğu ürünün ünü ülke sınırlarını aştı. İç piyasada adından söz ettirmeye başlayan Elcevaz Ceviz Reçeli, kahvaltısıyla meşhur Van’ın kahvaltı sofrasında da yerini aldı. Göl kardeşler tarafından üretimi yapılan ürünün yüzde 50’si iç piyasaya sürülürken, yüzde 50’si ise Avustralya, Almanya, Fransa, Dubai ve Çin gibi Avrupa ve uzak doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan tamamen doğal şekilde üretilen ceviz reçelinin yanında ayrıca yine yöreye özgü olan Dut Reçeli ve doğal bal üretimleri de gerçekleştiren Göl kardeşler, başarı hikayeleri ile yeni girişimcilere örnek olurken, ülke ekonomisine de katkı sağlamış oluyor.
Ceviz Reçelinin üretim süreciyle ilgili bilgi veren Barış Göl, “Yağ oranı, tadı ve ince kabuğu gibi özelliklerinden dolayı “Adilcevaz13” ve “Kazankaya” adıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünce tescillenen cevizler, 40 günlük meşakkatli sürecin ardından sofralardaki yerini alıyor. Tam olgunlaşmadıkları dönemde tek tek toplanan taze cevizler, kabukları soyulduktan sonra yaklaşık 10 gün suda bekletiliyor. Daha sonra birkaç işlemden daha geçirilerek kaynatılan cevizler, katkı maddesi kullanılmadan reçel haline getirilerek paketleniyor.” Dedi.
Yaklaşık 20 yıldır ceviz reçeli yapan Barış Göl, ilk olarak 2003 yılında ceviz reçeli yapımına başladıklarını söyledi.
Reçelin yapım sürecini anlatan Göl, “Reçelinin tam anlamıyla yapılıp piyasa sürülmesi ortalama 40 gün sürüyor. Ceviz reçeli birçok hastalığa iyi geldiği gibi çocuklarda da beyin hücrelerinin gelişmesine katkısı var. Birçok ilde kahvaltı salonlarına, şarküteri gruplarına, doğal ürün satan yerlere ve yurt dışında da Avustralya, Almanya, Fransa, Dubai ve Çin gibi Avrupa ve uzak doğu ülkelerine gönderdik. Ürünümüzde hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz, tamamen doğal ürünler. Topladığımız ve aldığımız cevizler, gübreleme, ilaçlama olmadan orman meyvesi sınıfındadır. Pancar şekeri kullanıyoruz. Baharat, tarçın, karanfil, su ve şeker gibi maddeler kullanıyoruz.” Şeklinde konuştu.