x
T A T V A N T S O

info@tatso.org.tr

Duyurular

Türkiye – Türkmenistan İş Forumu

Detaylar

 Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi ve Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen, “Pomza ve Perlit Çalıştayı” sona erdi. Çalıştay 19.05.2017 tarihinde düzenlenen ikinci oturumunda sonuç bildirgesi yayınlandı. Bugün (20.05.2017) tarihinde ise Nemrut Krater Gölü ve pomza, perlit sahaları gezildi. Çalıştay sonunda hazırlanan bildirgede gelecek yıl düzenlenecek olan uluslararası sempozyumun düzenlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması, Bitlis’te bulunan pomza ve perlitin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi, pazar alanlarının tespiti, hak ettiği ekonomik değeri kazanması, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi ve pomza ve perlit için kümelenmenin sağlanması (pomza ve perlitin işlenmeden hammadde olarak ilin dışına çıkarılmasının önlenmesi), Bitlis ilindeki bu madenlerin rezervlerinin tespiti ve değerlendirilmesi için bir laboratuar kurulmasına olarak karar verildi.

Pomza ve Perlit Çalıştayı sonunda katılımcılar adına açıklama yapan Prof. Dr. Fikret Yıldız; “Çalıştaya davet edildiğim zaman katılmak adına ikilem yaşadım. Maalesef Türkiye de düzenlenen çalıştaylar, hangi konu başlığı altında olursa olsun ilk gün 20-30 kişi ile başlar ikinci gün 4-5 akademisyenle biter. Kendimiz konuşup kendimiz dinliyoruz. İkilem yaşamam bu sebeptendi. Fakat başlığın “Pomza ve Perlit Çalıştayı” olması ve Türkiye de ilk defa böyle bir çalıştay düzenlenmesi katılmam konusunda bana cazip geldi. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki ilk defa bu kadar yoğun katılım olan bir çalıştay yaşadım. İki gün içinde 170-180 katılımcı ile çalıştık. Oldukça verimli, gelecek konusunda arkadaşlarla umutlu olduğumuz, gerek Bitlis ilimize gerekse Türkiye ekonomisine büyük katkılarının olacağına inandığımız bir sonuç ortaya çıktı. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda yapacağımız çalışmalarla katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarıp bunları ekonomiye kazandıracağımıza inancım tamdır. Pomza ve perlitin başkenti olarak ilan ettiğimiz Bitlis ilimiz dünya rezervinin büyük payına sahip ve maalesef beyaz altının üzerinde oturmamıza rağmen bu değerin farkında değiliz. Fazla uzatmadan bu beyaz altının artık işletilmesi ve gerekli değeri kazanmasının zamanı gelmiştir. Biz bilim adamları ne kadar umutluysak aynı şekilde Bitlis Eren Üniversitesi ve Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası ve ocak sahiplerinin bu konudaki destekleri ve inancı bizim umudumuzu kat kat artırmıştır. Çalışmaya katkılarından dolayı değerli akademisyen arkadaşlarıma, Bitlis Valisi Sayın Ahmet Çınar’a, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’a ve akademisyenlerine, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Bilal Dağdağan ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Şahin, Meclis Başkanı İhsan Bakırhan, Genel Sekreter Rahime Yılmaz Acet ve çalışanlarına, Ocak sahiplerine ve ismini sayamadığım değerli katılımcıların hepsine çok teşekkür eder sonsuz saygılarımı sunarım.” dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Erdal Necip Yardım; “Bitlis Valiliği ve Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte düzenlemiş olduğumuz Pomza ve Perlit Çalıştayı oldukça verimli geçmiştir. Önümüzdeki günlerde çalıştayın sonuç bildirgesini yayınlayacağız. Değerli akademisyelerimiz, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası ve Pomza, Perlit sektöründeki arkadaşlarımızla bu konuda ne gerekiyorsa yapacak ve hergün bir adım daha ileri gitmek için çalışacağız. Avrupa birliği projelerinden yararlanıp 5 milyon Euro değerinde bir laboratuar kuracağız. Burada katma değeri yüksek ürünlerin tespiti ve geliştirilmesi için akademik çalışmalar yapacağız. Değerli katılımcılar ve paydaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ederim.” dedi.

Ekonomik değerin tespiti ve sektör tecrübelerini aktarmak için çalıştaya katılan Kale Perlit ve Pomza Taşı Vermikülit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kadir Bülbül; “Oldukça verimli bir çalıştay oldu. Bilim insanlarımıza, Valiliğimize, Bitlis Eren Üniversitesinin değerli hocalarına ve Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kuruluna, Meclisine ve değerli çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Maalesef buraya gelince, büyük bir kamyon pomzanın 400-600 TL arasında satıldığını öğrenmem beni oldukça şaşırttı. Bitlis ilimiz gerçekten pomza ve perlitin dünya başkenti. Sonuçta bitecek bir kaynak. Kaynak bitmeden hak ettiği değeri kazanması, Bitlis ilimize ve ülkeye katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi gerekir. Gerekli çalışmalar için yılların verdiği tecrübelerimizi kullanacağız. Kale A.Ş. olarak bünyemizde bulunan laboratuarlarda gerekli testler yapılacak ve pomza ile perlit hak ettiği değeri kazanacaktır” dedi.

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Dağdağan, “Bütün katılımcılara, emeği geçen herkese, “Pomza ve Perlit Çalıştayı”na katılımlarından ve kattıkları değerlerden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Yıllardır pomza ve perlitin hak ettiği değeri kazanması için çırpındık. Fakat karşımızda muhataplar bulamadık. Valiliğimiz ve Üniversitemiz ile birlikte bu konuda neler yapabiliriz, nasıl adımlar atmalıyız şeklinde istişareler yaptık. Valimiz Sayın Ahmet Çınar bu konudaki desteği, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Erdal Necip Yardım ve akademisyenlerimizin çalışmaları bizleri heyecanlandırdı. Bizde “Pomza ve Perlit Çalıştayı”nı düzenlemeye karar verdik. Yurt içinden birçok üniversitemizden değerli hocalarımız katılım sağladı. Yurt dışından da bu konuda değerli çalışmalar yapan üç akademisyen çalıştaya iştirak etti. Çalıştayda Pomza ve perlitin sadece inşaat, tarım ve kozmetikte kullanılmadığını yaklaşık 140 farklı sektörde kullanıldığı bizleri oldukça umutlandırdı. Prof. Dr. Fikret Yıldız hocamızın gerekli çalışmalardan sonra bunun 140 sektörle sınırlı kalmayacağını, 1400 sektöre çıkarılabileceğini söylemesi Bitlis ilinin geleceğinin altın çağının habercisi. Artık biz beyaz altınımızın değerinin farkındayız ve değerini kazanması için her adımı atacağız.”dedi.

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası olarak bütün katılımcılara ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Paylaş