x
T A T V A N T S O

info@tatso.org.tr

Duyurular

Türkiye – Türkmenistan İş Forumu

Detaylar

Mikro ve küçük işletmeler, finansmana erişimlerinin kısıtlı olması ve gelir azalışlarından çabuk etkilenmeleri nedeniyle Covid-19 salgınına karşı hassas durumdadır. Ekonomik aktivitelerin ülke geneline yayılmasında, teknolojik gelişmelerin tabandan itibaren içselleştirilmesinde, ana sanayi kuruluşlarının malzeme ve ara ürün ihtiyaçlarının yerli üretimle karşılanmasında, yereldeki işgücü potansiyelinin yerinde kullanılarak büyük şehirlere sağlıksız göçün önlenmesinde ve teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesinde son derece önemli olan mikro ve küçük işletmelerin salgının yıkıcı etkilerinden korunmaları gerekmektedir.


Covid-19 salgınından etkilenen imalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmelere KOSGEB tarafından “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” kapsamında sermaye desteği sağlanacaktır. Desteğin amacı, öncelikli sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin (MKİ’ler) salgın şartlarına rağmen faaliyetlerini sürdürebilmelerini ve istihdamlarını salgın başlangıcındaki seviyede koruyabilmelerini sağlamaktır.

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA UYGULANACAK FAİZSİZ GERİ ÖDEMELİ DESTEKAsgari prosedürle, süratli ve güvenli bir yöntemle destek verilmesi gerektiğinden, diğer KOSGEB destek programlarından farklı ve yeni bir destek programı uygulanacaktır. Uygunluk kriterlerini karşılayan MKİ’ler, KOSGEB’’in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, MERSİS – ESBİS ve diğer bazı veritabanlarıyla bağlantılı olan KOBİ Bilgi Sistemi) üzerinden başvuru yapabilecektir.

Diğer KOSGEB destek programından farklı olarak bu yeni programda kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK ağırlıklı resmi kayıtlara göre başvuru ve uygunluk kriterlerini karşıladığı belirlenen KOBİ’ler için başvuruyu takiben ödeme işlemleri başlatılacaktır. Ödemeler 3 ay karşılığında 3 taksitte yapılacaktır. Her ödeme öncesinde, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu ve istihdamını belirli bir seviyede muhafaza ediyor olduğu kontrol edilecektir.

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI BİLEŞENLERİ

Birinci Bileşende
imalat ve bilimsel Ar-Ge sektöründeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.

İkinci Bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren genç yenilikçi MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.

Geri ödemeli destek için işletmelerden teminat alınmayacaktır.

MKİ Hızlı Destek Programında Yeni Başvuru Dönemi İçin Yapılan Değişiklikler

.

-Daha önce Bilimsel Ar-Ge (NACE Rev. 2 – Bölüm 72) sektöründeki MKİ’ler 2017 yılı ve sonrasında kurulmak kaydı ile Programın sadece İkinci Bileşenine başvurabiliyor iken, yeni başvuru döneminde Birinci Bileşene başvurabilecektir. 

– Birinci Bileşende; 2020 yılının ilk beş ayı ile 2019 yılının ilk beş ayı mukayese edildiğinde asgari %25 gelir kaybı olmasına ilişkin kriter revize edilmiştir. 2020’deki yıllık net satış hasılatı, 2019’daki yıllık net satış hasılatına göre artmamış olan MKİ’ler başvuru yapabilecektir.

-Birinci Bileşende; 2020 ve 2019 yılı gelirlerinin mukayesesinde ilk 5 aylık KDV Beyannameleri yerine Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarındaki yıllık net satış hasılatı verileri kullanılacaktır. Böylece, KDV Beyannamesi mükellefi olmayan MKİ’ler de başvuru yapabilecektir.

-Birinci Bileşende; gelir sorunu olmayan ancak 2019 yılında nakit akışı sorunu yaşayan MKİ’lerin de ilk başvuru döneminde başvuru yapmasına izin verilmiştir. Nakit akışı sorununda esas alınan 2019 yılına, 2020 yılı da eklenmiştir. Buna göre; bilanço usulü defter tutan ve 2019 veya 2020 ayılarından herhangi birinde nakit oranı 0,2’nin altında olan MKİ’ler Birinci Bileşene başvurabilecektir. 

-Üç kamu bankasının İşe Devam Kredisinden yararlanan MKİ’lerin başvuru yapamaması ile ilgili kısıt revize edilmiştir. KGF aracılığıyla 250.000 TL ve altında İşe Devam Kredisi alanlar programa başvuru yapabilecektir.

KOSGEB girişimci kredi faiz desteğinden yararlananlarla ilgili kısıtlama kaldırılmıştır. 

-Vergi – SGK borcu olan MKİ’ler, başvuru sırasında borçlarını tecil veya taksitlendireceklerine dair beyanda bulunmaları halinde Programa başvurabilecektir. Yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş vergi veya SGK borcunu KOSGEB destek ödemesi öncesinde kapatan ya da tecil / taksitlendiren MKİ’lere destek ödemesi yapılabilecektir.

– Daha önce sektör kriterine uygunluk “ana faaliyet kodu” çerçevesinde kontrol edilmekte iken, mali kayıtlardaki sektör kodlarının herhangi biri Programın hedef kitlesine uygun olan MKİ’lerin başvuru yapabilmesi sağlanmıştır. 

Son Başvuru Tarihi 09.07.2021 23:59 olarak belirlenmiştir.

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası

Paylaş