Türkiye – Türkmenistan İş Forumu
Detaylarinfo@tatso.org.tr
info@tatso.org.tr
Türkiye – Türkmenistan İş Forumu
DetaylarOdamız 3. Meslek Grubu üyesi “ÖRKENLER TARIM ORMAN HAY. GIDA TEMİZLİK İNŞ. NAK. OTO. MAD. İTH. İHR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.” şirketinin yöneticisi Kenan ÖRKEN, başarı hikayesi ile girişimci adaylarına örnek oldu.
Aldığı devlet teşvikiyle Ahlat ilçesinde kuru fasulye paketleme tesisi kuran Odamız 3. Meslek Grubu üyesi Kenan Örken, bu örnek girişimiyle hem bölge çiftçisinin ürünlerini işleyip paketledikten sonra 81 ile ihraç edilmesini sağlamış oldu hem de bölgedeki çiftçinin Pazarlama Sorununu ortadan kaldırmış oldu.
Örkenler Grup tarafından yüzde 50 hibe desteğiyle kurulan tesis, Bitlis’in Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz ilçelerindeki çiftçilerin ürettiği yıllık 25 bin ton civarındaki fasulyenin 12 bin tonunu satın alıyor. Tesiste işlendikten sonra paketlenen ürünler, Türkiye’nin 81 iline gönderiliyor.
Örkenler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Örken, tesisi 2017’de 2 bin 500 metrekare kapalı, 10 bin metrekare açık alan üzerinde kurduklarını söyledi.
Ahlat’ta çiftçilerin çoğunlukla yüksek verim nedeniyle fasulye üretimi yaptığını anlatan Örken, “Biz de sözleşme yaparak çiftçileri fasulye ekimine teşvik ediyoruz. Hasat sezonunda topladığımız ürünleri işleyip paketledikten sonra Yaytat markasıyla Türkiye’nin tamamına satıyoruz.” dedi.
Örken, Ahlat’ta her türlü bakliyat, sebze ve meyve üretiminin yapılabildiğine dikkati çekerek, “Burada yaklaşık 150 bin dönüm sulu tarım alanı var. Neredeyse yarısında fasulye ekimi yapılıyor. Pazarlama sorunu vardı. Ürünleri satamıyorduk. Bunun üzerine tesisi kurduk. Şimdi ürettiğimiz ürünleri çok rahat pazarlıyoruz daha çok ekim alanı yaratabiliyoruz. Çiftçilerimiz bize güvenerek ekim alanlarını genişletiyor.” diye konuştu.
“Çiftçilerimiz için bir nevi garantörlük makamıyız”
52 kentte bayileri bulunduğunu belirten Örken, tüm illerde bayilik vermeyi planladıklarını ifade etti.
Tesisin günlük 100 ton ürün işleme ve paketleme kapasitesine sahip olduğunu anlatan Örken, son teknoloji makineler kullandıklarını söyledi.
Örken, bu yıl verimde sıkıntı olmaması halinde 15 bin ton civarında ürün işlemeyi hedeflediklerini belirterek şunları kaydetti: “Sadece Ahlat’ta 2 binden fazla çiftçi var. Bunun binine ulaşıyoruz. Sözleşmeli üretim yaptırdığımız çiftçilere tohum, gübre, zirai ilaçlama ve ziraat mühendislerimizle ekimden hasada kadar sahada kontrol amaçlı destek veriyoruz. Ülkemiz, ilimiz ve ilçemizin ekonomisine katma değer sağlıyoruz. Çiftçilerin en büyük sıkıntısı pazarlama ama bizim alanda pazar korkusu yok. Ürünlerinin tamamını rahatlıkla pazarlayabiliyor, ihtiyaçlarını görebiliyorlar. Çiftçilerimiz için bir nevi garantörlük makamıyız.”